SPELRECENSION - Naruto Shippuden UNS Generations

 



Tjo! ^^
 
Okej, här är jag igen med ännu en rykande färsk spelrecension. Det var länge sen sist nu (typ ett år eller nåt tror jag), men denna guldklimp kräver en homage i form av ord och text från mina egna tankar. :D
I föregående vecka spelade jag igenom det senaste Naruto-spelet och jag måste säga som Naruto die hard fanboy, att spelet är riktigt bra.
Som alla spel har det för- och nackdelar, men överlag är det en positiv överraskning.

Det handlar då om Naruto Shippuuden Ultimate Ninja Storm Generations (försök säga det tio gånger snabbt!) och innan jag avger det obligatoriska betyget så ska jag lista mina PROS och CONS (alltså, för- och nackdelar, på ren svenska. ^^)



PROS


Vissa kan klaga på att man har modifierat story mode sen Storm 2 från att vara en uppsjö av frihet till att endast följa ramarna inom en slideshow, men som jag ser det så behöver det inte vara en dålig sak.
Rollspelsfantasters största problem är att man har kapat sandlådeläget och offrat friheten som normalt annars nästan alltid har följt med Narutospel, där man exempelvis kan upptäcka Konohagakure i all dess prakt, springa in i skogar, själv upptäcka precis vart man ska för att komma till Sunagakure eller Tenchi-bron, osv.

Det är inte nödvändigtvis det jag söker dock.
Inte i ett Naruto-spel.
Och det är just det som spelskaparna har gjort fel i dom tidigare spelen; dom har försökt blanda två urstarka genrer, Beat 'em up och Free Roaming, med mixade resultat; inte sällan till det sämre.

Missförstå mig inte, jag fullkomligen älskar sandlådespel som t.ex Red Dead Redemption eller Fallout 3; det är en av mina absoluta favoritgenrer, mycket just på grund av att jag ÄR rollspelsfantast och på ett sätt kan förstå vad folk som klagar på Generations har för åsikter. Men i Narutospelen har jag alltid tyckt att det har varit överflödigt, särskilt i dom tidigare Naruto-spelen som exempelvis Rise of a Ninja, där man bara hade futtiga elva spelbara karaktärer och, när spelskaparna plötsligt kom på att "oh shit, vi har skapat ett fighting-spel med fokus på free roaming!! what were we thinking?" så lyssnade man på fansens klagomål och tillät en serie med DLC där man kunde ladda ner fem extra karaktärer i nån sorts halvhjärtad försoningsgest.
Ja, jag upprepar... DLC!!
Nej, jag sa de förut och jag säger det igen, håll er till en genre. Antingen så kör ni beat 'em up fullt ut, eller så går ni andra hållet och gör en helt ny story med en Zelda-isch setting i en sandlådevärld för personen som tar kontroll över Naruto och ENDAST Naruto.Jag offrar därmed gladeligen den överflödiga friheten till fördel för att kunna spela med så många karaktärer som möjligt.
När det gäller bakgrundsstoryn så finns ju själva kärnan i sagan om Naruto kvar i Story Mode som ärligt talat, är det enda man behöver. Allt annat har känts så överflödigt i dom gamla spelen, när man exempelvis ska leta pärlor eller slutföra något trivialt uppdrag som med 100% sannolikhet skulle klassats som Rank D uppgifter i shinobi-världen. Jag är inte intresserad av det. Jag vill kämpas med mina favoritkaraktärer i episka matcher som jag bara kunnat drömma om men som jag aldrig sett förut.

För där kommer vi in på en annan sak som jag vill hylla i Generations. Dom har ÄNTLIGEN återinfört Training och Tournament mode.:D YAY! Just på grund av föregående ämne.
Tack vare ett mäktigt utbud på spelbara karaktärer (72!!) samt fokus på Beat 'em up-genren i detta spel så blir det plötsligt roligt och genomtänkt att annordna matcher mellan ninjas som man aldrig sett sparra mot varandra. I tidigare versioner utan Tournament mode så var man tvungen att hålla sig till enskilda matcher som var över hyfsat fort, men här kan jag återigen välja min favoritninja och utmana alla andra, friend or foe alike. :D
Nog för att jag gillar bra story, men kärnan i min motivation till att jag överhuvudtaget köper Naruto-spel är att jag har suttit framför animen och plötsligt kommit på mig själv med att tänka saker som exempelvis "Näe, fan vad Orochimaru skulle ha ägt Itachi om jag fick bestämma!!"
 .. ^^ även om jag förstår (numera) varför han faktiskt INTE ägde Itachi i storyn, så ville jag verkligen få en chans att själv bevisa att så kunde vara fallet.



CONS


Det jag däremot VILL klaga lite på är fortfarande det begränsade antalet jutsus som finns i utbudet av karaktärer. Det är fortfarande EN Ninjutsu och EN Ultimate jutsu per karaktär. Visst kan man låsa upp en alternativ jutsu för vissa karaktärer, men det känns fortfarande rätt så fattigt; särskilt med tanke på hur karaktärerna hade fler jutsus per individ i exempelvis föregångarna till PS2. (!!)
Det borde man ha tänkt på här, speciellt om man tänker på hur många jutsus varje karaktär faktiskt kan använda i mangan/animen och sen även för att detta spel var slimmat just för att fokusera på fightingen istället för free roaming.

En annan sak som stör mig lite är att även om jag har gjort det klart att en nedbantad story mode är att föredra, så gör slideshowen ett överraskande undermåligt försök att brodera ut storyn för oinvigda.
Sagan i sig är en enda röra, och även om jag inser att skaparna ville presentera samma story (som numera är rätt uttjatad om vi ska vara ärliga) i nytt ljus, så hade det ändå kunnat gjorts bättre.
Man får inga riktigt bra förklaringar till varför vissa saker händer, vilka dom är eller varför vissa karaktärer gör som dom gör. Och motivation är viktigt.
Det är därför jag skulle vilja säga att Story mode bara kommer förstås av dom som sett animen/läst mangan. Ingen annan kommer att fatta ett dugg, för hopp mellan handlingar och arcs görs hej vilt.
Det som får mig att tända till här är det faktum att det på en recension av spelet stod att "detta spel är till för att dom som aldrig har upplevt Naruto förut ska få en chans att förstå hela storyn" osv osv....
Jag kan köpa att Story Mode i Generations är en övergripande redogörelse, vilket är helt okej.
I en snabb resumé så är det fullt förståeligt att man skippar vissa detaljer, vilket också är okej.
Det som INTE är okej är att man i processen inte sorterar ut vilka detaljer som är viktiga kontra vilka detaljer som man kan spola ner i brunsåsen.
Nyckeln är anledning och konsekvens; action-reaction. Hälften av dom spelbara karaktärerna får inte ens en bra introduktion i storyn; alla kages förutom hokage, eller exempelvis granny Chiyo. Och det absolut första jag tänkte när jag spelade story mode som Young Naruto för första gången var "Vänta, alla som inte är invigda i storyn kommer ju säga varför har Naruto en fucking räv-demon i sin kropp???? o.0" ..

Och nu säger alla smartasses "men hallå, storyn berättas ju ur olika perspektiv. Det som inte visas eller förklaras i en berättas ur en annan synvinkel i en annan Tale"... mjo, må så vara, men det gör det fortfarande inte lätt för en novis som vill veta vad det här med Naruto handlar om från första början.
Och ärligt talat, berättarna hoppar över viktiga bitar som gör att sammanhanget är som bortblåst.



SLUTSATS


Köp spelet och det kommer endast vara kul tidsfördriv, form utan mening.
Se animen innan du köper spelet och du kommer vilja ranka det som bland dom BÄSTA fighting-spelen ever!




BETYG:

Förmodligen det bästa Naruto-spelet hittills. Med det sagt, så ska det ändock tilläggas att det kunde gjorts bättre.
Det blir tre och en halv dödsstjärnor av fem möjliga.

 
 
 

Attitude Adjustment


Näepp, det är nog fan dags för en smärre attitude adjustment. Jag ska försöka bli trevligare när jag går ut på krogen.
Jag var det förut, för kanske typ ett år sen eller så. Då var jag nästan alltid "Glad-Kent" på krogen. Nu känns det mera som om jag inte hinner bli sams med en person innan jag börjar bråka med en annan.
Och ofta via den där jävla mobilen.

Mycket har att göra med ens egen attityd, och särskilt när man har intagit alkohol. Alkohol förstärker alla känslor och blåser upp dom i proportion till den stigande mängden alkohol.
Omdömmet påverkas också. Om man känner sig lite förnärmad men i vanliga fall skulle hålla tyst om det, så gör alkoholen saken tio gånger värre och man korsar gränser som man annars inte alls skulle ha korsat.

En mobiltelefon blir då därmed egentligen ens värsta fiende, då mottagaren av SMS (som jag föredrar att skicka) inte på något sätt kan läsa av ens humör då tonläge är icke-existent när man inte hör rösten på den man pratar med, så mottagaren i fråga har ingen möjlighet att avgöra om du skämtar, är sarkastisk, är sårad, är förbannad eller någon annan labil känslostämning.

Personligen är jag trött på bitterhet och negativitet. Jag är trött på att bli förbannad och tjurskallig.
Därmed beslutet att bli trevligare.
Det låter väl bra? :)


Så... har ni några tips?? ^^



4-timmars promenad

 
Alltså, min nya hälsa är awesome!! :D

Tog en liten nätt 4-timmars promenad ner till tungelsta tur och retur. Helt makalöst. Jag trodde jag bara skulle palla ner till den gamla järnvägskorsningen, men näe, där har dom börjat bygga en jävla bro istället och de gick inte att gå över där, så jag bara fortsatte.
Varför inte? Det var en skön dag med sol och allt. ^^ Så jag fortsatte. :)

Man vet att man börjar bli bra på det här med promenader när man tänker "okej, nu har jag fan gått lite för långt, det är dags att vända tillbaka." men benen vägrar lyssna utan bara tuffar på. Man går liksom på autopilot. ^^ Jävligt kul känsla.
"Jaha, vadå, vill ni gå längre eller?" *inget svar, men benen fortsätter trampa på* ... "jaha, jamen visst, vi fortsätter väl då" .. ^^

Så jag gick ner genom staberg, välsta, mulsta, kom ner till Tungelsta station, hittade äntligen över spåren och gick Tungelstavägen hela vägen tillbaka hem till jordbrot.
Och vet ni vad som var ännu mer awesome?! Jag gjorde det utan att kunna hitta i Tungelsta för fem öre!
Jag bara föreställde mig hur kartan såg ut, tog ut riktlinjer därifrån och gick på tills jag såg bitar av södra VH som jag kände igen, sen visste jag att det bara var en fråga om tid. ^^

MITT LOKALSINNE KICKAR ASS!!!! ^^
 
Det här var långisarnas långis. :) Tror jag ska kalla det Guldvarvet. ^^
 
Nu känns mina fötter som bly. XD haha.
Dags för KÄK!! :)
 
 

VIDEOKLIPPENS ÅTERKOMST!


VIDEOTAJM ONCE AGAIN :D

 
Först och främst så lägger jag upp några klassiker. :)
Jag tog en långpromenad idag, ner till VH, genom Ribby bort till bron som går över till Håga, vände upp längs Tungelstavägen och sen tillbaka genom VH förbi Hanveden och tillbaka hem till Jordbro. ^^

Under den långisen snöade jag in på att fundera på hur jag ska bräcka förra nyårsfilmen som faktiskt blev helt awesome. Jag har några idéer som jag passade på att filma lite idag och det ska bli intressant att se om jag faktiskt kommer använda dom i Nyårsfilmen 2012 ^^

Men jag tänkte att som påminnelse lägga upp mina föregående nyårsfilmer, så ni vet vad jag har att försöka bräcka. ^^



2010




2011



Vidare så kom jag på att jag har totalt glömt bort att lägga upp min studentrevy som nu är tio år gammal. :D
Det var ju så att jag ÄNTLIGEN hittade den bland gamla videoband som låg och skräpade och jag kände bara att "näe, jag måste lägga upp den här, annars lider detta guldvärda minne risk att flyta bort i historien och drunkna ute på minnenas hav" ^^

Så här är den :D
Vår gamla studentrevy

TILLSAMMANS ÄR VI STARKA
2002




Och så måste jag naturligtvis lägga upp Karma igen; vår projektfilm från universitetet. ^^

KARMA




Sen har vi min bländande egenkomponerade kampsång i piratpartiets anda som jag skrev klockan 2 på natten och spelade in klockan 4 på morgonen; så hacka inte på min trötta röst. ^^ haha




Och så avslutar vi med mitt farväl till Jordbro bibliotek för några år sen. ^^

JORDBRO BIBLIOTEK
IN MEMORIAM

 

Jag funtar faktiskt på att göra nånting liknande med allt jag har filmat på Teatern. Om man bara kunde få tag i den där skivan som vi skulle få kopior på. :) men.. säg inget till dom andra.. ;)

Nu ska jag sova. ^^
Tjo!


Vart lite ledsen

 

Vad skulle du säga om du hade gått på en återförening med en av dina bästa kompisar och blivit kallad en dålig kompis för att du ville dra lite tidigare?
 
Jag vet inte vad just DU skulle tänkt, men JAG tog det jävligt personligt, särskilt när han är en av dom som jag respekterar och älskar mest av alla.

Jag är tydligen en dålig människa för att jag inte är kvar med dom .......


.. jag flippade ur .....  sorry, men jag är känslig... iaf när jag har druckit alkohol.. då kan jag inte dölja mina känslor... och blir jag knuffad tillräckligt mycket så blir jag explosiv..

Mmm, jag sitter där och uthärdar fucking trettio mygg åt gången, skiter i att bada, går runt sjön åt fel håll.. allt för att jag är en dålig kompis...??
 
Förlåt då för att jag kanske kände för att dra efter ett par timmar. Det är inte så att det är skrivet i blod att man måste stanna natten igenom.
Egentligen hade jag lust att dra redan när dom första myggorna landade på mig på andra sidan sjön och jag blev på dåligt humör för att nån hade gett mig fel vägbeskrivning, men jag uthärdade specifikt för att jag ville hänga med dom.
Ärligt talat, det är inte som om att det inte kommer fler kvällar/tillfällen att umgås.
 
Aja, det blir väl så ibland, antar jag. Min stubin är rätt så lång, men inte ens jag kan ta hur mycket som helst och idag rann det över för mig.
 
Nu ska jag sova och lugna mig.
Puss och slick på er, folk.
 
 

RSS 2.0