Milda fördomar ger upphov till passiv mobbning

 
 
 
 
Hmm, jag sitter här och observerar ett intressant fenomen på internet, närmare bestämt på facebook.
 
Jag ska försöka vara helt objektiv nu...
 
Det verkar som om allt vi skriver eller säger bedöms av folks förutfattade meningar om oss. Exempelvis så såg jag en väns kommentar där han uttrycker ilska i ännu en sånhär tradig mening som ska väcka folks sympatier, men som tillika är försiktig med att inte avslöja alltför mycket vad det handlar om.

Ett par rader som "Dom kan dra åt helvete dom jävlarna, allt jag ville göra var att hjälpa. dom är inte mina vänner längre" ..... okej, det säger inte så mycket. Vi förstår att han menar allvar och att han känner sig utsatt, någon eller några har sårat honom.
 
Nå, genast uttryckte folk sina sympatier. Personen ifråga får support i meningar som:
 
"Broder, vad har hänt? :O "
"kram!"
eller
"Du ska inte ta åt dig, du är bäst"


Okej .. in kommer en annan snubbe (låt oss kalla honom Herr X) .. och beslutar sig för att göra ett experiment.
 
Han tar mer eller mindre samma mening och lägger upp den på SIN facebook. Meningen blir förvisso modifierad så ingen ska kunna se att den är ett plagiat, men budskapet den framför är i stort sett samma sak.

Denna person får vänta ett ganska bra tag innan det dimper ner kommentarer som:
 
"Vänta, har du vänner ?? :O"
"haha! är personalen på bolaget jobbiga mot dig? ;) "
"Vad har du nu gjort?"
 
 
Här ser vi klart och tydligt att det finns en "omtycktskvot" hos alla. Oavsett vem du är så bedöms du utifrån vad folk tycker om dig; ingen är objektiv.
Är du mer omtyckt så är folk mer benägna att stötta dig. Är du inte lika omtyckt så är folk mer eller mindre likgiltiga till om du skriver ut ditt behov av stöd. Uppriktig altruism finns inte överhuvudtaget.
 
Dom två personerna i exemplet rör sig kanske inte i samma kretsar, men dom delar många kompisar och flera kommentarer var från samma individer.
Klara och tydliga fördomar om folk alltså. Oavsett om dom säger att dom inte har såna, så förnekar dom sig inte och visar sig i allt man gör på nätet.

Slutsatsen är att folk verkar väldigt villiga att stötta en person, för att vifta bort en annan. Och det behöver inte ens vara något som dom gör medvetet. :O
Och det är väldigt synd, för herr X kanske hade skrivit den här meningen helt genuint och verkligen inte kände sig omtyckt på riktigt... ska han då behöva tåla att få kommentarer som uppenbarligen kommer från personer med rent apatiska inställningar? Den kyla som såna kommentarer ger, får mig att rysa, jag skojar inte.

Även den mest joviala person kan behöva stöd ibland och även om han ofta skriver saker som är mera skämtsamma i sina övriga kommentarer så betyder det inte att det han skrivit NU inte ska tas på allvar, för det behöver absolut inte vara mindre sant.

Folks förutfattade meningar är i sanning trångsynta och oschyssta inställningar.

Jag skulle nästan vilja kalla det här för passiv mobbning. Och det här var ändå ett rätt så milt exempel. Hur många personer i världen får inte stå ut med en värre passiv attityd gentemot dom själva p.g.a att folks förutfattade meningar har gjort dom genuint avtrubbade/ointresserade?
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0