Babylon 5 säsong 4 = dagens Syrien konflikt


Jag minns från min barndom i tv-serien Babylon 5 hur Sheridans kampanj att befria jorden från president Clarks tyranni i efterhand beskrevs av jordens nästkommande president som "politiskt olämpligt och obekvämt", medan Sheridan å sin sida påpekade att liv förlorades och nån var tvungen att göra NÅGOT för att få slut på slakten, förföljelsen och envåldsmakten.

Jag tittar på nyheterna idag och känner precis samma sak för den här jävla Syrien konflikten. Ingen vågar göra något, trots massutskick av oppositions filmer där vi ser massmördade kvinnor och barn, regeringsstyrkor som begår brott mot mänskligheten och en ledare som ursäktar sin maktlystenhet med "åtgärder för rikets säkerhet".

Och väst tiger.

Vad är dom rädda för? Libyen var helt okej att styra upp, men Syrien verkar man inte bry sig om. Makthavare i väst ser bilder på skärmar och verkar vända bort huvudet.
Många menar att det skulle vara komplicerat och dumdristigt att gå in i Syrien militärt. Okej, hur mycket framtida terrorister föder inte dom upp just idag genom att inte ge ett skit i syriens problem? I framtiden kommer syrianerna som överlevde att säga "kolla, väst sket i oss! Dom asen! Vi går med i al-quadia. Vi vill ha hämnd!"

Den här sortens tystnad är inte progressiv i det långa loppet och supermakterna kommer ångra tystnaden, det kan jag nästan garantera. Man behöver inte vara raketforskare för att fatta att en person som blir ignorerad av kamrater när han blir sparkad på gatan av andra kommer att vilja ställa sina kompisar till svars senare.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0