Mina tankar om filmen Avatar






Avatar

En vacker film.
En skön saga.
En tillflykt i denna gråtrista värld och en ögonöppnare för miljöfiender överallt.

.. men ...

Rent konceptsmässigt så är Avatar den 200:ade urepningen av ett väldigt utslitet scenario.
Vi har alla sett det förr: killen som jobbar för dom onda och infiltrerar dom goda, förälskar sig i en av dom och hittar en ny tro på sig själv då han plötsligt byter sida tack vare kärleken, tar upp kampen mot hans forna vapenbröder, blir således ledare för frihetskämparna och vinner sin lycka i slutet när det stora hotet är borta.

Ärligt talat, är det disney som har gjort den här filmen? För jag kan nämna hundratals titlar där den här historien redan har utspelat sig i annorlunda formler. Pocahontas, Atlantis m.m. Listan kan göras lång om man bara dammar av sina kunskaper i filmhistoria.
Men nej, det är 20th Century Fox som har gjort den, men som spelfilm och med dom dyraste effekterna någonsin. Därför blir den självklart också hyllad som ett mästerverk, när den i själva fallet är ett snyggt plagiat av en gammal genre.

Och särskilt genomtänkt är det nog inte heller.
Slutet är nog inte så lyckligt om man skulle fortsätta storyn efter att eftertexterna har rullat klart. Jag menar, det krävs inte ett geni för att fatta att människorna som blev körda på porten tillbaka till Jorden (iallafall några av dom hundratal som vi ser marschera iväg) kommer skvallra för sina mäktiga företag och myndigheter där hemma, som i sin tur skickar tillbaka hela flottan och bombar sönder Pandora till aska.
Militären och regeringar ser hot mot mänskligheten.
Företag och konglomerat ser guldgruvor i den dyrbara malmen.
Det har inte ändrat sig och det säger sig självt att människorna kommer komma tillbaka med en ännu större styrka.
Ärligt talat, ni tror väl inte att en ras så envis och girig som människan ger upp så lätt? Även om alla som tvingades bort från Pandora skulle försöka till det yttersta att tillsammans övertyga sina överordnade att det är mer trubbel än förtjänst att åka tillbaka, så är det fler folk som bara har potentiell vinst och fruktbar jord i blicken.

Jag ser dock hopp för uppföljaren.
Det känns rätt coolt att det har bekräftats att en uppföljare ska komma och att Sam Worthington har skrivit på för att återigen göra Jake.
Det skulle vara nice om människor skulle få en NÅGOT mer empatisk roll än dom hade i denna första.

Ser man på det sakligt, så skulle inte människor, så som vi är idag; gå så långt att vi skulle föra ett utrotningskrig mot en hel ras på en annan värld. Det skulle vi aldrig tillåta.
Vi skulle ha människorätts-aktivister, lagar, miljövänner och en brinnande opinion skrikandes efter blod vid trapporna till maktens dörrar om situationen ens skulle börja LIKNA det som beskrevs i filmen.

Jag hoppas att det blir en uppföljare värd namnet.

Nu har jag iofs pekat ut lite plattityder överlag här, men jag måste erkänna att effekterna var riktigt bra och även om storyn var plågsamt förutsägbar så var det rätt mycket känsla och bra inlevelse i filmen som gjorde att man bortsåg från att det var uppenbart att vissa saker skulle hända, redan innan dom hände.

Så hatten av till 20th Century Fox för att ha lyckats gjort ännu en gripande rulle av något som kom till för ett jäkla bra tag sen. Att dom trots det urholkade konceptet har lyckats röra mig till (nästan) tårar, gjorde min kväll.
Bra jobbat!

PS: lite mer originella idéer i uppföljaren, tack!

(Kommer jag köpa DVD:n? Chansen är nog rätt stor att jag gör det tillslut.)


Kommentarer
Postat av: Natalie

Precis vad jag tänkte, kändes som en disneyfilm.

Snygg men väldigt förutsägbar. Kom också att tänka på pocahontas när jag såg den.

Jonatan är just nu och ser den för andra gången.

Han uppskattade den mer än vad jag gjorde :P

2010-02-21 @ 18:04:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0