Jultomtens vara eller icke-vara



image description



Efter grundliga vetenskapliga teorier har man fastställt att någon jultomte inte kan existera om han skulle hinna göra allt som det sägs att han gör under julaftonsnatten. Och jag måste medge att faktan är intressant.
Nu när julen snart är här tänkte jag att det kunde vara dags att belysa sannolikheten angående om tomten finns eller inte.

För det första, det är upp mot 400 miljoner människor i världen som firar jul med paket och tomtar. En siffra som blir högre för varje år som går. Om man avrundar majoriteten av familjer till fyra medlemmar (pappa, mamma, son, dotter) i genomsnitt, så betyder det i sin tur att strax under 100 miljoner hushåll ska få besök av tomten under en natt. Med tanke på de olika tidszonerna har tomten 31 timmar på sig att parkera släden, ta sig in i huset, dumpa en enorm säck presenter, eventuellt äta kakor och gröt som är framställt, ta sig tillbaka till släden och åka vidare till nästa hus. Detta skall alltså upprepas ungefär 100 miljoner gånger.

Det betyder 970 besök per sekund. Slädens hastighet måste vara uppe i 3000 gånger ljudets hastighet. Ponera att samtliga barn får en present var som väger 1kg, då skulle säcken med presenter väga upp mot 322 000 ton. En normal ren klarar av att dra en vikt upp mot 150kg. Om en flygande ren är tio gånger starkare skulle det ändå behövas 215 000 renar som drog släden. Renar som färdas 3000 gånger ljudets hastighet utsätts för ett enormt luftmotstånd som skapar värmeenergi på samma sätt som en rymdfärja gör när den äntrar jordens atmosfär. Med andra ord skulle alla renar brinna upp på 0.00426 sekunder.

Skulle tomten finnas på riktigt, så skulle han avge ungefär lika mycket energi som solen under denna natt. Det i sig skulle få vår jord och alla på den att effektivt dö en hemsk brinnande död, då solen på jorden är ett koncept som ingen vill se förverkligat, då konsekvenserna är förödande. Eftersom inte jorden har utplånats i ett brinnande inferno än så länge så kan vi dra slutsatsen att någon riktigt tomte finns inte, och OM det nu fanns en riktig tomte som delade ut julklappar på det här sättet så skulle han ändå vara död så fort renarna drog iväg.

image description




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0