Sluta hacka på Romarriket, för i helvete!





Jag förstår inte historiker och folks vilja i allmänhet att se på romarriket som ett ondskefullt imperium.
Ärligt! :S

Varför var romarna mer onda än vi var? Begreppet "ont" är förövrigt väldigt simplifierat, men den allmänna linjen är att romarna var tyranner som bara förtjänar att fungera som ett avskräckande exempel i det moderna samhället. Dom har fått ett väldigt oförtjänt rykte.

VARFÖR?
Romarna gjorde det bästa med vad som gavs på den tiden. Dom skapade lagar, kalendrar och alfabet som vi använder oss av än idag.
Visst, dom hade slavar och dom erövrade grannländer för att expandera sitt imperium, men ärligt nu; vilket imperium gjorde INTE det på den tiden? Den tidiga eran runt kristus-strecket är gemensamt erkänd som väldigt barbarisk. Om man ser överskådligt och jämför med andra nationer så var romarna fucking humanitära! :S
Dom skapade vägar, akvedukter, civilrättsliga instutitioner och dom skapade ett straffsystem som innehåller förvånansvärt snarlika tendenser till vårt eget. För om man kollar på vår moderna syn på underhållning, att allt ska filmas med dokusåpor och förnedrings-TV, så tror jag definitivt inte att vi hade höjt ett enda ögonbryn om vi hade levt år 120 e.kr och sett hur dödsdömda brottslingar hade slagits till döds som gladiatorer för vår underhållnings skull.

"Oh, det där gjorde ont! Se hur blodet sprutar, fan! :D XD Men den där jävla Josef Fritzl har fan förtjänat det! RÄTTVISA, DITT AVSKUM!!" hade vi sagt.
Upprepa avrättningsformen med Anders Eklund, Sturebymördarna, Barnflickan från Knutby, Christine Schürrer, Mijailo Mijailovic, Thomas Quick, John Ausonius eller Malexandermördarna och vi hade ändå sagt att alla dom hade förtjänat det.
Varför borde folk på den erkänt mer barbariska tiden under romarriket ha sagt annorlunda?

Förmodligen så lär vi vara där om en 100 - 200 år igen; allt för underhållningens skull. (Fast istället för piskor och svärd så lär det handla om mer spejsad cyber-utrustning, som laser-pickor och nervkopplade smärtgivare)
Pragmatism angående straff och underhållning, kopplat med den barbariska livskvalitéten på den tiden, gör att den formen för straff var helt självklar och det ska inte dom ses ner på för. Rom gick den väg folket ville, och så är det än idag. Medierna anpassar sig efter vad som tjusar befolkningen.

Men nu rynkar vi våra näsor åt något som på den tiden ansågs vara normalt och till och med humant. Det är för stor tidsskillnad för att vi ska kunna fördömma ett helt imperium för något som vi i dagarna inte kan relatera till. Man hade en helt annan människosyn på den tiden, och ÄNDÅ så var romarna bland dom första som skapade lagar för att stå på den lille mannens sida.

Jag slår vad om att om USA skulle falla, så skulle folk 1000 - 1500 år framåt i tiden se ner på deras sätt att bedriva fanatisk patriotism, skrupelfri profitism och det kolossala egot av att vilja kunna styra (eller iaf påverka) hela världen med sitt inflytande.
På många sätt är just USA på väg att kunna bli klassat som "ondskefulla" av framtida generationer på samma sätt som romarna har blivit av oss.

* USA delar ut vapen till sin civila befolkning. (!!) (så dumma var inte inte ens romarna, btw)
* USA-skapade företag leder konglomerat i en massproduktion som bara bryr sig om vinst och inte tar hänsyn till vare sig småfolk eller miljö.
* USA kultiverar en patriotisk nationalanda, vilket deras myndigheter har antagit och som anspelar på en fosterlandskärlek som inte är alltför olik den som fanns i Nazi-tyskland på 40-talet.
* USA bedriver en fruktansvärd underhållningsmaskin som alltmer lutar åt att förlöjliga och förnedra.
* USA vill varje gång ha den ledande rollen i internationella samarbeten, P.G.A ett alldeles för stort nationellt ego.
* USA leder ett hälsoideal där mode-tidningar och annan media propagerar att den enda rätta kroppsformen är smal och "fit", när dess invånare är stora som elefanter; något som skulle kunna ses som ett direkt hån av deras egna medborgare.

Jag ser det inte alls som omöjligt att folk om tusen år skulle peka på dom här sakern och säga "usch och fy, lär av detta, ni barn. United States of America var ett imperium genomsyrat av kapitalistisk korruption och omänskliga värderingar"

Så, nej. Lär er själva att invånarna i rom var inte ondskefulla. Romarriket var bara ett i mängden av nationer som gjorde vad man gjorde på den tiden. Man erövrade, odlade, expanderade, handlade, filosoferade, bevarade och skådespelade.
... precis som USA idag kapitaliserar, förhandlar, militariserar, exponerar och levererar.



Ergo...







Don't judge!

'Til next time!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0